ЕЙКОЗАНОИДИТЕ – МИКРОХОРМОНАЛНИТЕ ПРАТЕНИЦИ. БИОЛОГИЧНОТО ЛЕПИЛО НА НАШЕТО ТЯЛО (ЧАСТ 4)

АРАХИДОНОВА КИСЕЛИНА: ПРИРОДАТА НИ ЗАТРУДНЯВА

Арахидоновата киселина е едно от онези изпитания, на които природата ни подлага просто за да ни предпази от самозабравяне. Арахидоновата киселина (АК) е мастна и основна за живота киселина, но в големи количества има силен разрушителен ефект. Опитни животни, инжектирани с големи дози от всички останали мастни киселина, продължават да си живеят спокойно без каквито и да е признаци за болестотворно въздействие. Онези обаче, които са инжектирани с арахидонова киселина, умират мигновено. АК се получава по пътя на синтез на ейкозаноидите и е непосредствен предшественик на лошите ейкозаноиди. Ако поддържате ниско ниво на инсулина, а високо на глюкагона, вие ще изработвате малко количество арахидонова киселина, но  ето го предизвикателството – арахидоновата киселина не се образува единствено при синтез на ейкозаноидите. Тя влиза в организма и директно чрез храната. За съжаление хранителното разнообразие може също да се превърне в лоши ейкозаноиди. И така, вероятно се питате: „Мога да върша всичко правилно, да следя дозата на въглехидратите, да поддържам ниско нивото на инсулин и все пак да се проваля заради АК?“ Да, но само в случай, че сте особено чувствителни към арахидоновата киселина и приемате голямо количество от нея.

Чувствителни ли сте към арахидоновата киселина?

Най-важните симптоми, свързвани с големи дози АК (или чувствителност към нея), са:

 • Хронична умора
 • Лош или неспокоен сън
 • Трудно събуждане или умора при ставане от леглото
 • Цъфтяща коса
 • Тънки и чупливи нокти
 • Запек
 • Суха, лющеща се кожа
 • Тежък обрив

Всички меса, особено червеното и това от вътрешни органи, както и жълтъците на яйцата, съдържат арахидонова киселина. Вероятно не е убягнало от погледа ви, че точно тези храни повечето хора смятат за обременени с мазнини и холестерол. Независимо от добилото широко разпространение мнение все пак не холестеролът и наситените масти причиняват проблемите, свързвани с тези храни: виновна е арахидоновата киселина – за онези, които са чувствителни към нея.

В месото АК се намира както в мускулната тъкан, така и в сланината. В червеното месо количествата са по-високи, защото то съдържа повече тлъстини, които – поне при днешните стада, хранени по изкуствен начин, съдържат високи нива АК. И при животните синтезът на ейкозаноиди става както у хората, и когато те са угоявани със фуражни смески, високото количество на въглехидрати в храните точно по същия начин стимулира отделянето на повече инсулин. Мазнините се натрупват в мастната тъкан в същата степен, както в кръвта, затова стада (и хора), имащи големи количества АК в кръвообръщението, натрупват големи количества в тъканта. Добрата новина е, че хранените по естествени пасища стада и дивечът имат малко тлъстини поначало, а те пък от своя страна съдържат малко АК. Може да добавите дивеч към хранителния си режим, следвайки примера на дедите си да ходите на лов, или да си го купувате. Но най-лесната стъпка за предпазване от хранителната АК е да избягвате максимално видимите тлъстини в месото, особено в червеното.

Означава ли това, че напълно трябва да се лишите от говеждо, ако сте чувствителни към арахидоновата киселина? Изобщо не. Има няколко начина за намаляване количеството на АК при хранене с говеждо месо. Първо, след като почистите възможно най-много от тлъстината на месото, изпечете вашия стек. Този метод на приготвяне намалява поне с 35 % съдържанието на АК в говеждото. Може да се придържате към любимия си начин за мариноване на стек, който е не само здравословен, но всъщност прави пържолата по-вкусна. Повечето промени, които правите с храните по здравословни причини, са за сметка на вкуса, но и за сметка на вашето здраве. Единственият минус е, че се налага предварителна подготовка, поради което не може да се използва като аламинут.Ето един пример:

Начин за намаляване на арахидоновата киселина в стекове и месо за печене.

Почистете всичката видима тлъстина от стека, поставете го в голям самозалепващ се найлонов плик заедно с 1 чаша червено вино и 1 чаша зехтин или светло сусамено олио (или каквото и да е предпочитано от вас олио, което не съдържа AJIK). Оставете месото с маринатата за 24 часа в хладилника, като поне два пъти обърнете и разклатите торбата със съдържанието. Извадете стека, оставете го за един час да се отцеди, изхвърлете маринатата, натрийте говеждото с черен пипер или други подправки по ваш вкус, после го опечете на скара или във фурна. Не можете да си представите какъв прекрасен вкус има. Виното действа като разтворител, който изсмуква по голямата част от наситените масти в стека, които донякъде се заместват от мононенаситените мазнини на зехтина или друг вид олио (масло), което сте употребявали. Тези мазнини се просмукват в месото и му придават сочен вкус, който трябва да опитате, за да повярвате и го правят по-полезно в здравословен смисъл. Може да използвате този метод и при печено месо. Няма да успеете да намалите чак толкова арахидонова киселина, както при стека, защото ще го печете във фурна, а не на скара (където изтичат соковете). Печеното има по-хубав вкус, ако го шпиковате с чесън.

Никаква предварителна подготовка не се налага, за да намалите арахидоновата киселина от жълтъка. Пригответе омлет с две цели яйца и един белтък. Или сложете едно яйце и го разбийте с рикота или тофу. Опитайте се, доколкото ви е възможно, да премахнете жълтъците от рецептите с яйца, защото съдържанието на арахидонова киселина в жълтъците е много високо. Ако трябва да ядете много яйца, а сте чувствителни към АК, добавете рибено масло към диетата си. Какво да се каже за пърженото в тиган и фритюрник? Вече ви е известно как трансмастните киселини на маргарина не позволяват на суровината да стигне до линията за производство на ейкозаноиди, затова настояваме да избягвате маргарин. Много полиненаситени масти са подложени на промени по време на обработката с високи температури при пържене в тиган, ето защо най-добре ще предпазите здравето си, ако ги избягвате. Имаме нужда от мазнини, стабилни при топлинна обработка, които придават добър вкус, а веществото, което пасва на схемата, е кравето масло.

Не можете да повярвате, че споменах маслото!?

Съвсем правилно. Доста набеденото масло е много по-добро за вас, отколкото почти всичко друго при тези обстоятелства, защото това е природно наситена мазнина – няма трансмасти, които да задръстят вашата фабрика за ейкозаноиди. Но то може да бъде направено още по-полезно, ако го пречистите (не трябва да прегаряте).

Запомнете, че всички тези предпазни мерки са нужни само ако имате проблем с арахидоновата киселина. Спазвайки диета за понижаване на инсулина, най-съществената промяна, която може да извършите, що се отнася до вашите ейкозаноиди, вие решавате всичките си здравословни проблеми и за ваша радост, тогава яжте до насита червено месо и яйца. Ако вършите правилно всичко останало, поддържате ниско нивото на инсулин, но все още имате проблем (например с високо кръвно налягане), вероятно сте изключително чувствителни към хранителната арахидонова киселина. Може би искате да опитате да понижите приеманата доза, за да видите какво ще стане.

Случаят на Павел Христов

Павел е на 47 години и е изключително чувствителен към арахидоновата киселина, която приема с храната. На първата ми среща с него той тежеше повече от 145 кг. След необходимите изследванията установихме, че кръвното му налягане е 180/115 и има повишен холестерол – над 300 мг/дцл. Стартира едновременно два хранителни режима -диета за понижаване на инсулина и диета за намаляване на теглото. Когато се върна след седмица за преглед, той бе свалил 4,5 кг, но кръвното му се бе понижило твърде слабо. След още няколко седмици той бе свалил повече от 25 кг, но кръвното, макар и в известна степен подобрено, все още бе сравнително високо. Хранителните му дневници показваха, че изяжда по няколко яйца и поне една порция червено месо на ден. Заменихме стека с риба или пилешко, дадохме му рецептата за приготвяне на говеждо и му препоръчахме да слага само един жълтък в бърканите си яйца. Направи го и само след две седмици кръвното му налягане се нормализира.

Извода: Той бе изработвал чудовищни количества ейкозаноиди, стесняващи кръвоносните съдове, от хранителната АК, което пък бе причина за високото кръвно налягане…

…следва продължение…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
  0
  Kоличка
  Количката ви е празнаMагазин