ЕЙКОЗАНОИДИТЕ – МИКРОХОРМОНАЛНИТЕ ПРАТЕНИЦИ. БИОЛОГИЧНОТО ЛЕПИЛО НА НАШЕТО ТЯЛО (ЧАСТ 5)

ФИНА НАСТРОЙКА НА ВАШИТЕ ЕЙКОЗАНОИДИ

Един от начините за фина настройка е да обърнете внимание на това, как се чувствате и какви симптоми имате. Дали някой от вече описаните по-горе симптоми не се проявява и при вас?

Ако от известно време следвате нашата програма и все още се проявяват някои от тези симптоми, вероятно имате нужда от намаляване консумацията на АК и/или повишаване приема на ЕПК. Ето един пример:

Пречистено краве масло

Рафинираното масло е главна опорна точка на кулинарния репертоар на всички известни готвачи по света. В някои рецепти го наричат гий . Готово масло можете да купите навсякъде от пазарите. За да го направите сами:

 1. Поставете 1/2 кг несолено масло, натрошено на големи буци в дълбок съд при средна температура.
 2. Когато маслото се стопи и започнат да излизат мехурчета, намалете температурата, така че да продължи да се пени. Пяната изкарва на повърхността жълтобелите млечни частици, които може да оберете и отстраните.
 3. След 10 или 15 минути отпенване повечето млечни частички ще са излезли на повърхността и ще са отстранени или ще са паднали на дъното на съда.
 4. В този момент прецедете през тензух стопеното масло. И готово! Пречистили сте маслото.
 5. Изсипете маслото в буркан с капак и го дръжте в хладилника не повече от 6 седмици.
 6. Всеки път, когато има нужда от пържене в тиган или фритюрник, използвайте няколко супени лъжици от пречистеното масло. Може също да смесвате пречистено масло със зехтин, светло сусамово олио или други топлоустойчиви мазнини и да получавате несравнимо вкусово удоволствие.

Запомнете, че ЕПК действа по същия начин, както глюкагонът при насочване производството на ейкозаноиди в правилната посока. Ето защо, ако спазвате вашата диета за понижаване на инсулина и повишаване на глюкагона и резултатите не ви задоволяват напълно, можете да подсилите действието на глюкагона с ЕПК. За да увеличите количеството на поеманата от вас ЕПК, може да се храните със скумрия, сьомга, херинга или друга океанска риба по няколко пъти седмично, или да взимате рибено масло на капсули . Стандартното количество на ЕПК в една обикновена капсула рибено масло е 180 мг — не е много. За да поемете достатъчно ЕПК за постигане на резултати, ще трябва да взимате поне 4 до 6 капсули дневно и повече, ако сте се отклонили от диетата и вашият глюкагон не действа с пълна сила. Рибеното масло се продава по всички аптеки и спортни магазини.

Един лесен начин да разберете как се справяте е да наблюдавате честотата на посещаване на тоалетната и състава на изпражненията си. Добрите ейкозаноиди се стремят да увеличат дебита на водата в дебелото черво, докато лошите ейкозаноиди, изработени от АК, имат склонност да намаляват дебита на водата в дебелото черво. Колкото повече е водата в дебелото черво, толкова по-редки са изпражненията. Ако имате запек, вероятно се нуждаетб от малко повече ЕПК. Ако получите разстройство, трябва да поемата по-малко ЕПК. Друг чревен показател за равновесието на вашите ей-козаноиди е, дали изпражненията ви стоят на повърхността, или потъват. Повишеният дебит на вода в дебелото черво, произвежда изпражнения с по-малка плътност и те плуват.

Когато успеете да балансирате своите ейкозаноиди чрез контрол на инсулина и посредством увеличен прием на основните мазнини, косата ви ще стане по-бляскава и с дебел косъм, кожата ви по-влажна и еластична, ще бъдете по-издържливи и вероятно ще спите доста по-добре.

Резюме

Вашето тяло работи като регулатор на две противоположни сили. Контролът върху тези сили – дали кръвоносните ви съдове се разширяват, или стесняват, дали имате болка и възпаление в ставите, или не, дишате ли спокойно, или гърдите ви свистят, добре или зле спите, страдате ли от алергии, или не, да не изреждаме всичко – се извършва посредством пратениците към всяка отделна клетка – микрохормоните, наречени ейкозаноиди. Вашият организъм произвежда две семейства от тези пратеници – полезни и вредни за здравето ви, променяйки основните хранителни масти. Дали мазнината се превръща в „добър“ или в „лош“ фактор, зависи предимно от хранителния режим.

Първата ви задача е да ядете храна, която ви предоставя достатъчно линолова киселина – основна мазнина, от която се произвеждат абсолютно всички ейкозаноиди. Най-добрите хранителни източници, за получаване на достатъчно суровина за изграждане на ейкозаноиди са естествено добрите масла. Препоръчахме ви зехтин, но има и други, като бадемово, лешниково, шафраново, светло сусамово, слънчогледово и орехово масло. Масла, променяни от производителя, за да бъдат стабилизирани при продажба (евтините готварски масла са топлинно преработени, за да се запазят полиненаситените масти в тях от разлагане, а това неоспоримо поврежда самото масло) или за да бъде променено естественото им състояние към нещо друго (течните зеленчукови масла са изкуствено наситени, за да заприличат на маргарин, или за да се втвърдят). Те обаче съдържат трансмасти, които оказват вредно влияние върху нормалното производство на ейкозаноиди.

Следващият етап от производството е вкарването на суровината върху монтажния конвейер, но върху него оказват влияние някои фактори извън вашия контрол: стареене, стрес и болести (а също трансмастите ихраните с високо въглехидратно съдържание) забавят достъпа на линоловата киселина до производството на ейкозаноиди. Хранителните белтъчини разширяват достъпа на линоловата киселина до линията за производство. Спазвайки стриктно указанията на нашата програма, вие ще се храните с правилното съотношение на белтъчини, въглехидрати и мазнини, за да подсигурите достъпа на суровината до системата.

Когато вече суровината е налице, дали ще се произвеждат най-вече „добри“, или „лоши“ ейкозаноиди, отново зависи от хранителния режим. Излишният инсулин от богатата на въглехидрати храна подпомага образуването на „лоши“ ейкозаноиди. Това е ролята и на арахидоновата киселина (АК), намираща се в червеното месо и жълтъците, която организмът директно превръща в „лоши“ пратеници. Не е необхо-димо да избягвате храните, съдържащи АК, освен ако не сте особено чувствителни към нея, може все пак да намалите консумацията на тази мастна киселина, като използвате няколко фокуса за подготовка на храната, описани в тази статия.

Рибеното масло (омега 3 мастна киселина) помага за премахване на разрушителното въздействие на АК, като забавя производството на „лоши“ ейкозаноиди, които слизат от конвейера. Може да ползвате рибено масло на капсули като добавка към получаваното от студеноводните океански риби: скумрия, сьомга, херинга, тон.

Яденето на храна, подобна на препоръчаната от нас, максимализира производството на „добри“ пратеници и благоприятства равновесието на ейкозаноиди, което е оптимално за вашето здраве.

Важните моменти, които трябва да запомните са:

 1. Най-ефикасният метод за възстановяване и под-държане на вашия ейкозаноиден баланс е да спазвате понижаваща инсулина диета.
 2. Следващото по важност е, колкото е възможно повече да избягвате хидрирани мазнини и АЛК, за да подсигурите адекватни доставки на строителни тухли за производствената линия на ейкозаноиди. Използвайте зехтин.
 3. Наблюдавайте количеството на приеманата чрез храната арахидонова киселина, особено ако някой от здравословните ви проблеми не изчезва с предприемането на мерките от т. 1 и т. 2.
 4. Направете фина настройка на вашия основно мазнинен статус, като добавяте ЕПК (рибено масло), както е описано.

Успех!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
  0
  Kоличка
  Количката ви е празнаMагазин