ХОЛЕСТЕРОЛОВА ЛУДОСТ (част 1)

ХОЛЕСТЕРОЛОВА ЛУДОСТ
(част 1)

„Би трябвало да се пазим от придържане към общи мнения и да съдим по разумен начин, а не според популярните изказвания.”
Монтен (1533 – 1592)

Ако френският есеист от 16 в. Монтен бе жив днес, той вероятно би описал различните групи, които бичуват света с антихолестеролова ярост по начин, подобен на този, с който се е разправял с някои философи – негови съвременници: „те създадоха в посредственото си въображение тази абсурдна, меланхолична, зловеща и заплашителна представа и я поставиха върху камък отстрани до всеки дом, да плаши хората като зъл дух“. Разбира се, холестеролът е вампир и то такъв, че прекалено много ужасява хората. Ние сме обсебени от него. До такава степен, че както ескимосите, които имат 27 думи за сняг и ние измислихме почти толкова, за да опишем прословутия холестерол.

Имаме липопротеини с висока плътност ЛВП-холестерол (той може да се раздели на два подвида – ЛВП-2 и ЛВПЗ- холестерол), холестерол от типа ЛНП (липопротеини с нис¬ка плътност), от типа ЛМНП (липопротеини с много ниска плътност) и огромно количество други, ако започнете да ги диференцирате и според вида апопротеини (апопротеините са белтъчинни стурктури, открити по повърхността на различни холестеролови съединения). Въпреки че средно статистическият човечец едва ли използва мистериозния речник на холестероловото изследване, той сигурно е нащрек по отношение спектъра на висшия холестерол и всички негови зловещи разклонения и подразделения. Безспорно повечето хора помнят резултатите си от последния тест за холестерол, и то с по-голяма точност, отколкото номера на обувките си. Нивата на холестерол се превърнаха в последна инстанция за здраве и добра физическа форма – повод за хвалба, ако са ниски, и премълчаване, ако са високи. И разбира се, холестеролът се превърна в голям бизнес. Където се появи масова психоза, веднага се надига цял легион, готов да се възползва от ситуацията.

Хранителновкусовата промишленост и нейните реклами украсяват контейнери с хранителни продукти, като се почне от безалкохолните напитки та чак до пуканките, с излишното уверение „не съдържа холестерол“. Холестеролните терзания и мъки не са убегнали от погледа на управителните съвети на различни правителствени и частни изследователски фондации, отговорни, че са си сложили подписа под всевъзможни медицински изследвания. Тези групи пръснаха с лека ръка стотици милиони из алчни изследователски лаборатории по целия свят, позволявайки им да преследват тайните на холестерола в още по-объркани научни публикации. Като мярка за този научен интерес може да послужи фактът, че повече от дузина Нобелови премии бяха връчени за изследвания в областта на холестерола.

За какво е цялата тази еуфория? Какво точно е холестеролът? Трябва ли да се тревожите за него? Откъде се е появил? Как да се отървете от него или в най-лошия случай можете ли да го контролирате? Вие научихте почти всичко необходимо, за да правите точна оценка на собственото си здраве, що се отнася до холестерола, а сега ще научите как рязко и стабилно да понижите нивото на холестерола си, ако е повишено – без използвне на лекарства и без да спазвате хранителен режим с ниско съдържание на мазнини. В действителност, ако сте чели внимателно, когато приключите тази статия, вие ще знаете повече за холестерола, отколкото 95 % от лекарите, практикуващи днес. Без да наизустявате цялата езотерична терминология за всички незначителни компоненти на различните видове холестеролови съединения, ще може да проумеете разнообразните дейности на регулиращата холестерола система, което ще ви помогне да получите сериозен аванс от познания пред много лекари.

Холестерол – основа на живота

Въпреки набрания против него яд, средно стотистическият човек всъщност не знае какво е холестеролът, но е абсолютно убеден, че той е опасен. Има консенсус по въпроса за холестерола: „колкото по-малко, толкова по-добре“, но както ще видим, това невинаги е така. Холестеролът не само че не е разрушител на здравето, но е абсолютно необходим за живота. Въпреки че повечето хора го приемат като „масти в кръвта“, едва 7 % от холестерола в организма се намират там. Фактически холестеролът въобще не е мазнина. Има седефен цвят и е восъкообразен твърд алкохол, подобен на желе. Голямата маса холестерол в организма ви – останалите 93 %, се намира във всяка клетка на тялото, където неговото восъчно, желеобразно съдържание се грижи за структурната цялост на клетъчните мембрани и регулира притока на хранителни вещества към клетките и на отпадъчни вещества вън от клетките. Между многото разнообразни и незаменими за живота негови функции са и следните:

 • Холестеролът е строителната тухла, от която вашият организъм изгражда няколко важни хормона: адреналните хормони (алдостерон, който помага да се регулира кръвното налягане, и хидрокортизон — естественият стероид на организма) и половите хормони (естроген и тестостерон). Ако нямате достатъчно холестерол, няма да изработвате достатъчно полови хормони. Холестеролът в основният компонент на слюнчевите киселини, които помагат при храносмилането, особено на тлъстите храни. Без холестерол не бихме могли да абсорбираме от поеманата храна жизненоважни витамини, разтворими в масти, като А, Д, Е и К.
 • Холестеролът е необходим за нормалния растеж и развитие на мозъка и нервната система. Холестеролът обвива нервите и прави възможно предаването на нервни импулси.
 • Холестеролът позволява на кожата да отделя вода.
 • Холестеролът е предшественик на витамин Д в кожата. Когато е изложен на слънце, молекулата му си възвръща активната форма за използване от тялото.
 • Холестеролът е важен за нормалния растеж и възста-новяване на тъканите, тъй като мембраната на всяка клетка и органелите (миниатюрните структури вътре в клетката, които извършват специфични функции) в клетките са богати на холестерол. По тази причина новородените животни се хранят с мляко или други богати на холестерол храни, като жълтъци, които снабдяват с храна развиващия се птичи или пилешки ембрион.
 • Холестеролът играе главна роля при транспортирането на триглицеридите – кръвните масти – посредством кръвоносната система.

Бърз преглед на този списък ще ви даде по-добра представа за това, какво прави холестеролът и ще отхвърли всяко мнение, че той е разрушител на здравето, от който трябва да се страхуваме и да се пазим на всяка цена. Освен че не е сериен убиец, холестеролът е абсолютно необходим за доброто здраве – без него бихте били мъртви. Без холестерол вие щяхте да загубите силата и стабилността на вашите клетки, като ги изложите на множество опасности, поради това че са по-малко устойчиви на инфекции и увреждания. Фактически лошият знак за сериозно заболяване, като раково образувание или осакатяващ артрит, е понижаващото се ниво на холестерола.

Откъде идва холестеролът? Въпреки че малко холестерол наистина идва от храната, огромната част (80 %) се произвежда от самия организъм. В действителност всяка клетка е способна сама да си произвежда холестерол. Пове-чето обаче не го правят, а се осланят на произведения от черния дроб, червата и кожата холестерол, като черният дроб е отговорен за лъвския пай от производството. Поради нуждата на организма от големи количества холестерол съществува верига за обратна връзка, така че щом се понижи дозата на приеманата храна, се увеличава синтезът на черния дроб. И обратно когато храната е богата на холестерол производството на черния дроб спада.

Тази саморегулации помага да си обясним загадъчните открития на изследователите, че нивото на кръвния холестерол варира минимално при огромни промени в дозата на приеманата храна Всъщност повечето хора, напук на онова, което ежедневна чувате и четете, могат да консумират почти неограничени количества холестерол, без забележимо повишаване нивото на кръвния им холестерол. А ето какъв е случаят – хора с високи нива на кръвния холестерол (и повечето наистина го имат), вероятно имат проблем със способността на техния организъм вътрешно да регулира нивата на холестерола. И точно това е истината. Ключът към понижаване на високи те холестеролови нива не е в ограничаване на хранителния холестерол или масти, а в манипулирането посредством храната на вътрешната регулираща система на холестерола. За жалост съществува грешка в системата, която причинява всички тези  проблеми…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
  0
  Kоличка
  Количката ви е празнаMагазин