ХОЛЕСТЕРОЛОВА ЛУДОСТ (част 4)

ВТОРАТА ПОЛОВИНА ОТ ПРИКАЗКАТА ЗА ХОЛЕСТЕРОЛА

Колкото е по-високо съдържанието на вашия холестерол, толкова по-голяма е вероятността да умрете от сърдечна болест или инфаркт. Това е същината на информацията, широко рекламирана от медицинските изследвания и производителите на лекарства за понижаване на холестерола. В действителност смъртността от сърдечни заболявания вероятно наистина се повишава при повишаване на холестерола и обратно – намалява, когато холестеролът се понижава до определен момент. Сърдечните заболявания не са единствената причина за смърт в този свят – хората умират и по други причини. Онова, което струващите милиарди долари изследвания, предназначени да докажат намаляването на смъртните случаи от сърдечни болести, когато се понижи холестерола, не успяват да докажат, е, че редукцията на холестерола до много ниско ниво води до намаляване на общата смъртност.

Когато нивата ви на холестерол падат под определена точка, вие прескачате от адския казан на сърдечните болести в огъня на смъртта, причинена от всякакви други заболявания. Какви други болести ли? Мозъчен кръвоизлив, заболяване на жлъчката и различни видове рак, за които показател е именно понижаващото се ниво на холестерола.

Както можете да видите, идеалните нива на холестерол са в обхвата между 180 и 220 мг/дцл. Не се опитвайте да падате до по-ниски нива. Не заменяйте един сериозен здравословен проблем с друг.

ВСИЧКО ЗАЕДНО

При наличието на всичко, което вече знаете за различните групи липопротеини става ясно, че трябва да спазвате специфичен хранителен режим, който поддържа ниско ниво на вашия ЛНП холестерол, а в същото време пази високо нивото на ЛВП холестерол. Трябва да се стремите към коефициент ЛНП:ЛВП = 3 или по-малко, полагайки постоянни усилия да държите общия си холестерол в оптимални граници, вместо безпросветно да вървите по пътя на все по-ниските нива. Всичко е прекрасно и не бихме могли да намерим по-добър аргумент от последното изречение за най- гласовитите пропагандатори на високовъглехидратната, бедна на мазнини диета. Но как да го постигнем? Как бихте могли да вкарате вашия холестерол в кошарата на оптималния обхват и да си го държите там, докато продължавате да си хапвате от любимите храни? Нашият хранителен режим с контрол над инсулина ви предоставя метода. Той понижава ЛНП и повишава или под-държа ЛВП, като обикновено запазва холестерола в идеал-ните граници между 180 и 220 мг/дцл. Като поддържа ниски нивата на инсулин и високи на глюкагон, нашата диета кара ЛНП-рецепторите постоянно да изсмукват ЛНП от кръвта и да ги насочват вътре в клетките, понижавайки по този начин нивата на липопротеините с ниска плътност в кръвта.

Припомнете си, че в публикацията на група лекари и техните открития за инсулиновата резистентност и хиперинсулинемията (Синдрома X) едно от проявленията, описани от тях, бе ниското ниво на липопротеини с висока плътност. Медицинската наука все още не е извела на показ лежащата в основата биохимична причина за тези, понижени ЛВП, но този показател съществува у повечето пациенти с инсулинова резистентност. За щастие, щом нивата на инсулин се понижат, тези на ЛВП се покачват – забелязахме тази положителна промяна в пациенти, след като започнаха специфичната диетата . Едно от обяснениета за повишените нива на ЛВП, които се наблюдава в пациентите, е допълнителното количество мазнини, разрешено в диетата: хранителните мазнини повишават ЛВП . Хранителната конструкция довежда нивото на холестерола до оптималния обхват и го поддържа там, понижава „лошия“ ЛНП-холестерол и повишава или поддържа „добрия“ ЛВП-холестерол. Резултатът е едно общо подобрение в статуса на кръвните липиди . А това става при спазването на диета, съдържаща червено месо, яйца и сирена – всички те забранени при която и да е от диетите за понижаване на холестерола.

ОКО ДА ВИДИ РЪКА ДА ПИПНЕ

Отвращение е слаба дума, за да опише чувството, което повечето лекари биха изпитали, ако им се наложи да предпишат хранителен режим с високо съдържание на мазнини – червено месо, яйца и сирене на пациенти с холестеролни проблеми. Но доказателството за качеството на една диета е в бързите лабораторните резултати. Факт!

Неотдавна ми попадна една статия, която се появи в едно медицинско списание, за един възрастен господин, който изяждал по 25 яйца на ден и все пак имал нормално ниво на кръвния холестерол. Няколко специалисти по храненето дори предположиха, че това е някаква измама. Сякаш бе постигнато съгласие около версията, че това е изключение, потвърждаващо правилото, както при заклет пушач, който издухва по четири пакета цигари на ден, а на деветдесет и пет все още си е жив и здрав. А ето и подробностите:

Възрастен мъж на осемдесет и осем, обитаващ дом за стари хора, изяжда поне по 25 яйца на ден през последните трийсет години от живота си. Неговият лекар е документирал този факт и е съобщил, че независимо от хранителните му навици нивото на холестерол на господина винаги е било в рамките на нормалното. Очевидното несъответствие на тази ситуация – тъй като повечето лекари се съмняват, че ако изпушваш по един картон (10 кутии) цигари на ден в продължение на трийсет години, ще имаш нормална рентгенова снимка на белите дробове.

При направената анкета този строен (висок 185 см, с тегло 90 кг) възрастен мъж потвърдил, че е спазвал стандартен хранителен режим с голямо разнообразие от храни, които е допълвал (по неизвестни за него самия причини) с две дузини яйца двевно. Нивата на кръвния му холестерол са били: общ холестерол 200 мг/дцл; ЛНП – 142 мг дцл; ЛВП – 45 мг/дцл. Съотношението му ЛНП:ЛВП бе 3,16. В основната част на статията продължаваше обсъждането на причините, поради които холестороловите нива на този стар човек бяха нормални, въпреки че дневната дажба на приемания от него холестерол бе 5 ООО мг (около седемдесет пъти над препоръчваните нормални количества). Заключението на автора бе, че пациентът произвежда и абсорбира по-малко холестерол и отделя от организма си повече холестерол по биохимичен път от средностатистическия човек, и по този начин си е спестявал тежките последствия от вредния навик да изяжда по 25 яйца на ден.

Когато първоначално прочетох тази статия, бях разтревожен, защото не можех да свържа нормалния холестерол с храната, която този господин изяждаше. Ако е консумирал „нормална“ храна, както съобщаваше статията (особено в частта за старческия дом), тогава несъмнено той приемаше огромно количество въглехидрати. Инсулинът му, вследствие на което и холестеролът му, би трябвало да е повишен. Докато си блъсках главата над това, ми проветна, че ако този човек изяжда по 25 айца на ден, той вероятно не би могъл да погълне нищо друго. Все пак 25 яйца представляват около 2 500 калории на ден, едно повече от достатъчтно количество за осемдесет и пет годишен старец със заседнал начин на живот. Тъй като яйцата въобще не съдържат въглехидрати, а останалите храни са ограничени, моето предположение е, че този човек консумирал приблизително 50-60 г въглехидрати дневно заедно с яйцата, количество което точно пасва на специфичният хранителен план. Като знаете това, заедно с всички механизми, които вече обсъдихме, въобще не е изненада, че холестеролът на този пациент се поддържа в нормални граници – той просто си спазва собствена, макар и странна версия на инсулиноконтролираща диета.

Попаднах на друга, точно толкова интересна статия за консумация на храна,  този път при голям брой пациенти, за което бе съобщено в друго медицинско списание. В този случай един лекар от Ню Йорк – X. JI. Нюболд, професор по медицина, лекувал група пациенти с хранителни алергии, поставяйки ги на особена диета, за да елиминира определени храни, за които се смятало, че причиняват техните алергийни проблеми. Според д-р Нюболд:

„По време на първото посещение всеки пациент се хранеше с обикновената разнообразна американска храна. Всички пациенти имаха повишен серумен холестерол. (Средното ниво на общия холестерол на изследваната група бе 263 мг/дцл, с обхват от 224 — 327 мг/дцл. Средното ниво на ЛВП бе 57,1 мг/дцл.)

Открих, че всички пациенти най-добре понасят стек от говежди котлет. За различни периоди тези пациенти се хранеха главно с пресни говежди котлети. Понякога някои пациенти понасяха добре агнешко, свинско и пилешко вместо говеждия стек, но не се хранеха с тях по-често от веднъж на три-четири дни. Много рядко консумираха друг вид говеждо вместо котлети. На пациентите бе казано да настояват пред месарите за по малко сланина в пържолите. Указанията бяха да поемат колкото могат да понесат тлъстини. На тези пациенти е наредено да добавят към месната си диета малки количества сурови пресни зеленчуци и плодове – един ограничен вариант на нашата специфична диета.”

Какво бихте си помислили за такъв хранителен режим, преди да сте прочели по нататък? Бихте предположили, че нивата на холестерол у тези нещастни пациенти рязко са скочили. Почти всеки днес в света на ограничените мазнини би предположил същото. Какво се случило? Д-р Нюболд обяснява: „След като се бяха хранили с тлъсто говеждо в продължение на три до осемнадесет месеца средното ниво на холестерола им падна до 189 мг/дцл“. Холестеролните нива на тези пациенти са се понижили от 263 на 189 мг/дцл, докато нивата на липопротеините с висока плътност са се повишили от 57,1 на 62,7 мг/дцл. В случая отново виждаме хора, спазващи „грешна“ диета, които понижават холестерола си с 28 % и повишават ЛВП с почти 10 % – едно спадане на коефициента „общ холестерол:ЛВП“ от 4,6 на 3. Не е лошо!

Ясно е, както показват тези проучвания, че може да редуцирате и контролирате холестероловите си нива, без да трябва да спазвате старата изтощителна диета с ограничени мазнини и въглехидрати. В нашата програма можете да си позволите богат избор от плодове и зеленчуци, а в същото време да се храните с червено месо, яйца и сирене, от които вероятно сте се пазили в усилието си да понижите вашите нива на холестерол. Не се подвеждайте от погрешните усилия на приятели и роднини, които нямат понятие от въздействията на холестероловия метаболизъм, за разлика от вас. Продължавайте да се придържате към вашия план и оставете лабораторните показания да говорят сами за себе си…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
    0
    Kоличка
    Количката ви е празнаMагазин