ПРОЕКТ ОСТЕОПОРОЗА ЧАСТ 3

ОБЩИ СТРАТЕГИИ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И ЛЕЧЕНИЕ НА ОСТЕОПОРОЗА

Глобални подходи

Системите на здравеопазването трябва да бъдат структурирани така, че да отговарят на нуждите на пациента по отношение на техните предпочитания, ценности и очаквания, особено в областта на хроничното заболяване. Хората с хронични заболявания, включително и остеопороза, се нуждаят от глобален подход за постигане на по-добри грижи. Управлението на фрактурния риск на остеопорозата и чупливостта, които са от най-сериозните усложнения на заболяването, трябва да бъде мултидисциплинарно и всеобхватно атакувани.

ПРОЕКТ ОСТЕОПОРОЗА ЧАСТ 3

Основните компоненти на цялостния подход са хранене, физическа активност, поведенчески интервенции (т.е. излагане на слънце, навици за тютюнопушене, прием на алкохол, скрининг при падане) и / или фармакологично лечение при лица с остеопоротични фрактури, или такива с висок риск от счупвания. Този подход е полезен на всички етапи на заболяването, от първичната профилактика в детска и юношеска възраст през следващите възрасти и етапи (където целта е постигане и поддържане на оптимална пикова костна маса и сила), до третичната превенция на възрастни лица с чупливи кости с цел противодействие на функционалната и структурната регресия.

Няколко проучвания доказват значението на здравословното ежедневие – адекватното ниво на физическа активност, балансираната диета и прецизния скрининг за ранна диагностика на остеопорозата. Адекватният хранителен прием на витамини, минерали и протеин допринася за здравето на костите и мускулите и по този начин намалява риска от костни фрактури. Предварителната оценка на опасностите в домашни условия (хлъзгави подове, препятствия, недостатъчно осветление, парапети), оценка на зрителната острота, отказа от психотропни лекарства, също намаляват рисковите фактори, водещи до увеличена костна чупливост. Силовите упражнения, които се извършват за увеличаване на мускулната сила, могат да предотвратят паданията, да подобрят баланса и координацията, да поддържат костната сила, като стимулират образуването на костна маса и да намалят костната резорбция.

Националната фондация за остеопороза (NOF) силно подкрепя физическата активност през целия живот на всички възрастови групи пациенти, заявявайки, че правилните упражнения са редовните упражнения за укрепване на мускулите, които подобряват мускулната сила, баланса и костната маса,  намалявайки дори риска от падане, поради тонизираната мускулатура.

Всички систематични прегледи съобщават, че ходенето не е ефективно за предотвратяване на остеопорозата, тъй като осигурява увеличаване на механичните натоварвания, прилагани върху скелета и води да по-голяма разрушителност. RCT показава, че специфична тренировъчна програма, включваща комбинация от упражнения с тежести с умерена или висока интензивност и бавни прогресивни силови упражнения, могат да поддържат и подобряват здравината на костите, мускулатурата на тазобедрените стави, прешлените на гръбначния стълб, както и скелетната мускулна маса и сила при възрастни хора.

ПРОЕКТ ОСТЕОПОРОЗА ЧАСТ 3

 

ХРАНЕНЕ

Храненето играе ключова роля в управлението на остеопорозата. Ежедневният прием на калций, витамин D и протеини е предпочитаният вариант, заедно с доброто излагане на слънце през летните месеци. Недостигът на витамин D са често срещани сред по-възрастните хора и имат пагубно въздействие върху здравето на костите и нервно-мускулната функция. Нива на серумния витамин D под 20 ng / ml са свързани с дефекти на минерализация. Употребата на комбинирани хранителни добавки с калций и витамин D е доказано, че намалява честотата на счупване при институционализирани възрастни хора. Калций плюс витамин D значително намалява риска от фрактури на тазобедрените стави. Ниският прием на калций, особено при млади възрастни, играе роля при прогнозата за остеопороза. Увеличаването на хранителния прием на калций чрез консумация на богати на калций храни (например мляко, кисело мляко, сирене) представлява първата стъпка към коригиране на отрицателния калциев баланс. Препоръчителният прием на калций е най-малко 1000 mg дневно и 800 IU витамин D на ден при мъже и жени над 50 години. Млечните продукти, които са подсилени с калций и витамин D осигуряват най-малко 40% от  ежедневната доза калция (400 mg) и 200 IU от витамин D са идеален вариант за превенция на остеопорозата.

Приемът на калории намалява с възрастта, както и приема на протеини. Установено е, че добавките от протеин, както и аминокисилините с разклонена верига имат пряк ефект върху ключовите растежните фактори, участващи в растежа на мускулите и костите, например инсулиноподобният фактор на растежа-I (IGF-I). Аминокиселините с разклонена верига водят до активиране на растежните фактори (които са особено разпространени в млечните протеини), причинявайки повишен IGF-I, което води до по-голяма костна, сухожилна, мускулна маса и сила. Приемът на протеин оказва положително въздействие върху здравето на костите във всички възрасти. Мета-анализ демонстрира положителна връзка между приема на протеин и BMD, BMC и намаляване на костните резорбционни маркери. Освен това комбинираните хранителни добавки, съдържащи аминокиселинни комплекси, съчетан с физически упражнения, доведоха до по-плътна костна маса, мускулна маса и сила. Особено внимание трябва да се обърне на хранителните добавки, които в съдържанието си имат включена аминокиселината АРГИНИН, която е основен прекурсор на хормона на растежа, който от своя страна повишава изграждането на съединителните структури, костна и мускулна маса. Недостатъчният прием на други микроелементи може да допринесе за прогресиращата във възрастта загуба на мускулна маса и сила при възрастни хора. По-специално фолиева киселина, йод, селен, калций, креатин, флуориди, левцин, магнезий, омега-3, 6, 9  мастни киселини, калий, витамин В6, витамин В12, витамин С, витамин D, витамин Е, витамин К, ленено масло и цинк могат да поддържат или подобрят костната плътност, здравината на хрущялите и мускулната плътност.

КАК ДА СТАРТИРАМЕ ЛЕЧЕНИЕ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА И КОЛКО ДЪЛГО ДА ГО ПРИЛАГАМЕ?

При вече установена остеопороза е задължително да се проведе своевременно лечение. В Америка от остеопороза се лекуват около 80%, в развитите европейски страни близо 44%, а в България се лекуват не повече от 3 – 3.5% .  Като златен стандарт в лечението се приема групата на бифосфонатите, които са класически антирезорбтивни медикаменти. Те са аналози на неорганичния пирофосфат, за разлика от който вместо кислороден, съдържат въглероден атом. Българският фармацевтичен пазар предлага всички бифосфонати от европейския и световен пазар. Селективните модулатори на естрогеновите рецептори. При пресни фрактури е подходяща групата на калцитонина, който освен антирезорбтивен има и противоболков ефект. Предлагат се ампули за подкожно или мускулно приложение и назален спрей за ежедневно приложение. Отделна е групата на стронциевия ранелат, който освен антирезорбтивен, има и костоизграждащ ефект. Предлага се като сашета за ежедневен прием.

Изключително важна е употребата на хранителни добавки поради огромното разнообразие през последните няколко години. Трябва много да се внимава с тяхното качеството, както и с количеството на използваните субстанции, което притежава добавката. Най-ефективните хранителни добавки са тези, които съдържат пълната гама от структурни ставни комплекси, аминокиселинни комплекси, мулти-витаминни и минерални комплекси и антиоксидантни комплекси. Едно от на-важните съставки, както споменахме и по-горе е аминокиселината АРГИНИН!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.