ТОРПЕДИРАНЕ НА ТЕСТОСТЕРОНА

ЧЕТИРИ ЕКСКЛУЗИВНИ НАЧИНА ДА ПОЛУЧИТЕ ПО-ГОЛЯМА СИЛА

Силата и хипертрофията винаги са били горещите точки, когато става въпрос за подобряване на мускулната производителност, качеството и продуктивността. Ще се опитам да ви посоча верния път и да ви разкрия истината, как нещата могат да тръгнат в правилна посока, към структуриране на по-голяма, по-плътна и масивна физика. Може би за вас няма да бъде изненада, че тук ще се намесят някои „суплементи” структурирани от естествени източници, които участват в повишаването на нивата на тестостерона, незивисимо дали се използват незаконно, или се употребяват като добавка, прикрепени към някакъв специален стероиден цикъл. Няма никакаво съмнение, че тези „суплементи” са често срещано явление, присъстват постоянно в нашето ежедневие и могат да бъдат безпроблемно открити на почти всички професионални арени.
Нека да систематизираме опциите и да подредим естествените източници за стимулиране на тестостерона в няколко групи, разкривайки ви с точни, научни аргументи, как бихте постигнали по-висока физиологична оптимизация на вашия индивидуален, анаболен потенциал:

1. Тестостеронови бустери

Тribulus Terrestris – или така наречените бабини заби, имат сериозна намеса в повишаването на тестостероновите нива в нашия организъм. Това може би е най- често срещаната хранителна добавка на пазара, но както всичко останало, така и тук трябва да сте перфектно запознати с нейната фармакологична специфика. Най-важното, което трябва да знаете за екстркта от бабини зъби, това е процентното съдържание на фурустаноловите сапонини в нея. Колкото е по-високо е тяхното съдържание, толкова действието на самия продукт става определено по-силно и с по-мощни анаболни ефекти. Процентното съдържание на екстракта обикновено варира от минималните 40% до максималните 90% фурустанолови сапонини – най-високата точка във фармацевтичното производство. Добиването на процентно съдържание по-високо от максималните 90%, не е логично, тъй като самата субстанция става токсична и негодна за употореба. Бабините зъби са едногодишно пълзящо растение разпространено в Източна Европа, Китай, Индия и Близкия изток. Съществуват над двайсет и пет вида трибулус, от които дванайсет от тях се намират в Близкия изток. Нека обаче насочим вниманието си към Bulgarian Tribulus (бабините зъби отгледани в България). Безспорно това е трибулуса с най-високо качество на пазара, поради наличието на специфичните фармакологични, субстанционални единици. Bulgarian Tribulus е единствения продукт, който съдържа 90% сулфатни фуростанолови и спиростанолови сапонини. Фуростаноловите сапонини са с типична стероидна структура. Те биват няколко вида: Terrestroside A, B, както и Terrestrinin B, Terrestroneoside A, включително Tribufuroside C и Terrestramide. Друга важна съставка в Bulgarian Tribulus е съдържанието на Protodioscin – съединението, което способства за изграждането на чиста мускулната маса и повишава нивата на мускулната хипертрофия. Изследванията показват, че Bulgarian Tribulus е в състояние да увеличи реактивността на андрагенните рецептори в хипоталамуса при плъхове. В доза от 5мг./кг. телесно тегло в продължение на осем седмици, което доказва силна експресия на андрогенната сигнализация(от 162.67+/-14.73 Ars до 383.17+/-15.73 Ars ) Bulgarian Tribulus също така увеличава нивото на азот-оксидната синтеза (NOS) – с последващо увеличаване на производството на азотен окис (NO). Това доказва , че той увеличава общите нива на ендогенния(вътрешното производство) тестостерон в организма, както и значително повишава нивата на лутеинизиращия хормон. Bulgarian Tribulus има и десетки други положителни качества свързани с имунитета, високите обезболяващи стойности, холинергичната невротрансмисия, апетита, борбата с депресията, сърдечно-съдовите заболявания, кръвното налягане, тромбоцитите, глюкозният метаболизъм, диабета и много, много други.
Eurycoma Longifolia – биактивното съединение (eurycomanone) е доказало своите безспорни качества в увеличаването на тестостероновото производство, както и в производството на сперматозоиди в някои животински видове. Екстракта работи безотказно по няколко различни механизма. Единият от тях е чрез повишаване на ензимите, които произвеждат DHEA(своеобразен прекурсор на тестостерона). Другият е, че (eurycomanone) действа като инхибитор на ароматазата, предотвратявайки превръщането на тестостерона в естроген. Това негово действие намалява обратната връзка на хипофизата с естрогена, като от своя страна пивишава нивото на лутеинизиращия хормон(LH), който е отговорен за увеличаване на естествените тестостеронови нива в организма. Проучванията при хора показват също изключителни резултати. Сто милиграма на ден от биологично активния екстракт, както при жени така и при мъже, повишават силата и хипертрофията в мускулните клетки. При проведено петседмично лечиние с четиристотин милиграма на ден (eurycomanone) е довело значително до увеличаване на нивата както на общия, така и на свободния тестостерон. Изследванията потвърждават, че при мъже дори над педесет годишна възраст, нивото на общите силови показатели също биват подобрени.

2. Естрогенни блокери (антиестрогени)

Андроста-3,5-7,17-дион е метаболит на 7-кето DHEA, който е много мощен ароматазен инхибитор. Това естествено срещано съединение е произведено по метаболитните пътища на DHEA от неговите прохормони. Андроста-3,5-7,17-диона е толкова силен, че е попаднал в забранената листа на Световната Допингова Агенция(WADA) и не може да се употребява от професионални атлети. Неговото откриване в кръвта, извън референтните му физиологични стойности, би изпратила всеки елитен състезател, на дълга и продължителна почивка у дома. Качествата на Андроста-3,5-7,17-диона не се свързва само с инхибирането на ензима ароматаза, той е и мощен супресор на кортизола – хормонът, който се отделя при силни стресови фактори, включително и при тежки тренировъчни натоварвания. В едно скорошно проучване тази субстанция повишава серумните нива на тестостерона до 60% и респективно намалява нивата на естрогена и дехидротестостерона в дози от 800 до 2000мг. на ден. Изследванията показват, че той може да помогне при намаляване на мастната тъкан в организма(предизвиквайки термогенеза), засилва имунитета и има силно анти -ейджинг действие.

3. GH/IGF-1 стимулатори

Екдистерон е естествен екдистероиден хормон, който най-често се среща в някои насекоми, раци и други членестоноги. Той се произвежда също от растението Cyanotis vaga и представлява естествен фитоекдистероид. Предлага се на пазара под формата на различни видове хранителни добавки и се употребява от спортисти с различна тренировъчна насоченост. Едно скорошно проучване относно неговото действие върху плъхове показва, че екдистерона може да стимулира мускулната хипертрофия, чрез повишаване нивата на серумния IGF-1 и намаляване нивата на естрогена. Изледванията в тази посока показват, че той действа на естрогеновите рецептори по специфичен начин, намалява общото ниво на естрогена и по този начин отключва мускулният растеж.
Мелатонинът е хормон присъстващ в организмите на всички живи същества от водораслите до човека в нива, променящи се в ежедневен цикъл. Това е хоромонът подкрепящ добрия и сладък сън. Доказано е, че растежният хормон има по-високи флуктоации нощем, освобождавайки се по-време на дълбок сън. IGF-1 от своя страна е хоромон, който се произвежда в отговор на секрецията на растежен хормон и е важен участник в мускулният метаболизъм. Едно интересно проучване при кастрирани плъхове с характерна мускулна атрофия(причинена от загубата на анаболен ефект предизвикан от липсата на тестостерон) показа, че добавянето на мелатонин увеличава обема на солеусите(прасцовия мускул), увеличава общото тегло и дължината на миофибрилите. Изследванията показват, че е налице мощна IGF-1 експресия в мускулите на пациенти, на които е даден допълнително мелатонин. Това проучване заключи, че мелатонина е толкова ефективен, колкото тестостерона в предотвротяване на мускулната атрофия, чрез взаимодействието си с оста GH/ IGF-1. Интересно проучване от 2015г. доказа, че доза от пет милиграма мелатонин, значително повишава нивата на растежният хормон и понижава нивата на неговият конкурент – соматостатина.

4. Инсулинови сенсибилизатори

Сминдух(Trigonella foenum-greacum)
Сминдухът е известен с неговите анти-диабетични свойства и способността си да повишава нивото на тестостерона. Интересната новина е, че той съдържа нестандартната аминокиселина наречена 4-хидроксиизолевцин, която притежава тези анти-диабетични показатели. Тя подпомага повишаването на инсулиновата секреция и увеличава чувствителността на организма към хипергликемични състояния. Способността на сминдуха да повишава тестостероновите нива и да подобрява действието на инсулина, обяснява анаболните му качества, не само при плъхове, но и при хора. В доза от петстотин милиграма той увеличава тестостероновите нива двойно, повишава общият силов квотиент и плътността на мускулите в сравнение с плацебо в двойно-сляпо, контролирано проучване.

Витамин D

Витамин D е мастно разтворим витамин, който се синтезира от холестерола в нашия организъм, също като тестостерона и след неговата активация се превръща в мощен ядрен рецептор, точно като анаболните стероиди. Трябва да се мисли за този „витамин” като за жизненоважен анаболен хормон. Неговата функция отива далеч отвът границите на простото подобряване на калиевата абсорция, така необходима за здравината и плътността на нашите кости. Множество проучвания показват колко е важно да се приема допълнително витамин D, за подобряване на мускулната сила, особено при по -възрастни индивиди. Нивата на витамин D в кръвта са в точни физиологични съотношения към контралитета на миофибрилите, силата и ортостатичната стабилност. Дефицитът на витамин D корелира с инсулиновата резистентност и метаболитната дисфункция. Взимането на хранителните добавки с витамин D3 при доза от 1000 до 2000 ID на ден, могат да подобрят действието на левцина и инсулина, които са преките виновници в повишаването на синтеза на мускулните протеини.

Заключение

Съществува огромно разнобразие на пазара за хранителни добавки стимулиращи тестостероновото производство. Големият въпрос се крие в информираността ви и прецизния прочит на огромната литература, която съществува днес. Науката напредва със светлинна скорост и всеки един от нас, би трябвало да се адаптира спрямо модерните и иновативните тенденции на съвремието. Нека да не забравяме, че високото спортно майсторство не е за всеки, но за всеки би трябвало да съществува мотивацията за здравословния начин на живот и удоволствието от правилно извървения път към личното спортно дълголетие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

0
    0
    Kоличка
    Количката ви е празнаMагазин