ТРЕНСДЕРМАЛНИЯТ МАГНЕЗИЙ – МИТ ИЛИ РЕАЛНОСТ? ЧАСТ 2

Пример 1

Едно от първите проучвания за трансдермалната абсорбция на магнезий беше публикувана от лекаря-натуропат и основоположник на Американската холистична медицинска асоциация – Норман Шили, доктор на медицинските науки през 2000 г. Той беше ранен защитник на особените ползи от трансдермалните приложения на магнезия. Шили твърдеше, че дефицитът на магнезий може да бъде компенсиран чрез трансдермално приложение в рамките на 4 до 6 седмици, докато оралното му приложение под формата на добавка е ефективна само след 4 до 12 месеца. Пълна публикация на това сравнително проучване така и не можа да бъде намерена. Публикувано е само резюме за конференция, което не показва никакви допълнителни данни в подкрепа на това твърдение и отново доказва, че най-доброто приложение е оралната форма на магнизий.

Пример 2

Друго проучване, което често бива цитирано е проведено за период от 12 седмици и включва общо 9 пациенти на възраст между 22 и 69 години (твърде слаба статистика). Експеримента се състоеше във впръскване ежедневно на спрей от магнезиево масло навсякъде по тялото (и косата) , както и 20-минутно накисване на краката в 100 ml магнезиево масло разтворено във вода два пъти седмично. В края на 12-седмичното приложение е направен допълнителен анализ на косата на пациентите. След трансдермално приложение в продължение на 12 седмици, всички пациенти с изключение на един имат минимално увеличение на клетъчния магнезий в диапазона от -3,1% до 5,1%. Няма данни за повишаване на серумната концентрация на магнезий в организма. Само един пациент е прекратил приложението на магнезий преждевременно, три седмици преди окончателния анализ.

Пример 3

Обширни проучвания върху войници от израелската армия бе направен с използването на слънцезащитен лосион, който съдържа магнезий, показва че магнезият не се абсорбира през кожата. В рандомизирано, плацебо-контролирано клинично проучване беше проучено дали лосионът, богат на магнезий, след многократно локално приложение води до промени в серумните концентрации на магнезий при 34 здрави доброволци. 34-те лица са прилагали 10 ml богат на магнезий лосион или плацебо лосион три пъти дневно за период от три дни. Проучването тества безопасността на многократни приложения, включително изключване на трансдермалното просмукване на магнезий, което може да доведе до опасно ниво на магнезий в кръвта, тъй като лосионът съдържа магнезиев сулфат. Други цели включваха откриване на дерматологични неблагоприятни ефекти, оценка на удобството на приложение, и ефектът върху ежедневните дейности. Важното е, че не са регистрирани сериозни странични ефекти и лосионът не пречи на ежедневните задачи. Няма значителни разлики в нивата на магнезий между плацебо и изследваните групи във всяко от приложенията. Не са открити токсични нива на магнезий в нито една от тестваните групи.

 

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Многобройни проучвания показват ефективността на оралната терапевтична или превантивна добавка на магнезий. По този начин адекватното снабдяване с магнезий е важно за здравата бременност и кърмене, както и при пациенти с диабет и преддиабет. Добавката с магнезий е изключително полезна и при спортисти с прием на мултивитаминни и минерални комплекси, както и при употребата на лекарства като диуретици и инхибитори на протонната помпа. Въз основа на настоящите проучвания се доказва, че използването на трансдермален магнезий, научно все още не е доказана форма на приложение на магнезия. Нека бъдещите изследвания да се съсредоточат върху по-голям брой хора, получаващи по-високи концентрации, например, приложение на магнезиев крем, приложено за по-дълъг период от време, за да се проучи дали трансдермалното приложение може да покаже значителен принос за подобряване на състоянието на магнезия. Магнезият може да бъде в състояние да навлезе в лимфната система под дермата (слоят кожа под епидермиса) и да се абсорбира в кръвоносната система, заобикаляйки регулацията през стомашно-чревния тракт и по този начин да увеличи нивата серумния магнезий. Все още обаче НЕ може да се препоръча прилагането на трансдермален магнезий, тъй като изследванията в тази посока СА ОСКЪДНИ И НЯМА КАТЕГОРИЧНИ ДОКАЗАТЕЛСТВА ЗА НЕГОВОТО ДЕЙСТВИЕ.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.